MladáBoleslavDnes.cz
MladáBoleslavDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Rada kraje projednala osm stanovisek EIA ke středočeským projektům

24.04.2018
Osm projektů, jejichž další osud je závislý na posouzení kraje z hlediska vlivů na životní prostředí (tzv. EIA), se může pohnout blíž k realizaci. Jde o záměry na zvýšení kapacit zařízení na zpracování odpadů, úpravy skládek nebo rozšíření ložiska štěrkopísku. Krajská rada k těmto projektům na dnešním zasedání odsouhlasila stanoviska.
Ilustrační snímek | Foto: Středočeský kraj
"Téměř ve všech případech kraj dal souhlasná stanoviska, v jednom případě doporučil nejpřijatelnější variantu řešení. V nejbližších dnech vydáme příslušná vyjádření, aby bylo možné pokročit v řízení předcházejícím zahájení projektů," uvedl náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD).

Jde o následující záměry:

Konečné řešení skládky Lištice
V Berouně, konkrétně v místní části Lištice, má dojít ke konečnému řešení místní skládky. Podle radních je nejpřijatelnější variantou zachování stávajícího tělesa skládky bez zásahu do její vnitřní struktury. Předpokládá to pouze terénní úpravy, dovoz rekultivační zeminy v omezeném rozsahu, následnou biologickou rekultivaci a provádění monitoringu. Toto řešení je z hlediska vlivů na životní prostředí nejvíce přijatelné, protože stávající stav skládky Lištice fakticky nevykazuje negativní vlivy na složky životního prostředí.

Suchá pračka plastů, Svojšovice 01/2018
Středočeský kraj souhlasí se záměrem "Suchá pračka plastů, Svojšovice 01/2018" bez připomínek a nepožaduje další posuzování dle zákona č. 100/2001 Sb. Záměr se nachází v areálu bývalého zemědělského objektu mezi Strančicemi a Svojšovicemi (místní část obce Strančice) u železniční trati Praha - Tábor. Jde o rozšíření stávajícího zařízení "recyklační linky na plasty" o technologickou linku čištění odpadních plastů. Technologie umožní zpracovat část odpadů, které jsou v současnosti do zařízení přijímány, ale nelze je dále využít a jsou tak předávány k odstranění bez možnosti dalšího využití.

Strategický plán rozvoje města Rakovník do roku 2022
Středočeský kraj odsouhlasil z hlediska vlivu na životní prostředí také koncepci "Strategický plán rozvoje města Rakovník do roku 2022 - aktualizace 2017". Strategický plán rozvoje města Rakovník je klíčový střednědobý plánovací dokument, který orientuje další rozvoj města zejména v oblastech infrastruktury, hospodářské a sociální oblasti. Jedná se o aktualizaci původního dokumentu vytvořeného v roce 2012.

Kompostárna Ecowood Unhošť - Zařízení na zpracování biologicky rozložitelných odpadů
Kompostárna Ecowood v Unhošťi byla radními rovněž odsouhlasena z hlediska EIA. Jedná se o rozšíření stávající kompostárny firmy Ecowood ke zpracování biologicky rozložitelných odpadů (zejména trávy, listí a dřevní štěpky). K recyklaci odpadů bude využívána technologie aerobního kompostování - kontrolované mikrobiální kompostování na volné ploše. Během procesu se zhodnocuje organická část odpadů a dalších materiálů pomocí aerobních mikroorganismů za přístupu kyslíku. Kapacita kompostárny by po rozšíření měla stoupnout na 8 000 t odpadu za rok.

Q 10 Měšice (hala pro skladování a lehkou výrobu)
Středočeský kraj souhlasí se záměrem "Q 10 Měšice" a nepožaduje další posuzování dle zákona č. 100/2001 Sb. za podmínky respektování navržených kompenzačních opatření. Záměrem je výstavba haly s administrativním zázemím. Hala bude realizována ve stávajícím výrobním a skladovém areálu. Součástí záměru bude realizace retenční nádrže, inženýrských sítí, parkovacích stání pro osobní a nákladní automobily a zelených ploch. Hala bude sloužit k pronájmu, její funkce bude především pro skladování a drobnou nerušící výrobu.

Změna ploch v areálu stávající skládky odpadů Chrást u Březnice ze skladování SKO na Centrum nakládání s odpady
Tento záměr byl rovněž odsouhlasen Radou kraje. U obcí Chrást a Březnice by měla být nynější skládka směsných komunálních odpadů (SKO) využita na Centrum nakládání s odpady ve shodě s nově připravovanou legislativou pro komplexní využívání a recyklaci odpadů. Množství dovážených odpadů do prostoru skládky zůstane prakticky zachováno. Předpokládá se však podstatné navýšení jednotlivých frakcí na úkor SKO.

Rozšíření skládky Hořovice - IV. etapa
Středočeský kraj rovněž souhlasí se záměrem "Rozšíření skládky Hořovice - IV. etapa". Předmětem tohoto záměru je konečné rozšíření již stávající skládky, která je v provozu od roku 1994. Současně také dojde k dotvarování tělesa skládky. Skládka je kompletně vybavena kombinovaným těsněním, které je tvořeno dvěma vrstvami. V současnosti je skládka vybavena vertikální plynovou drenáží, a to šesti udržovanými plynovými studnami.

3. plán otvírky, přípravy a dobývání části výhradního ložiska štěrkopísku v dobývacím prostoru Dolní Bousov
Zelenou dostal také "3. plán otvírky, přípravy a dobývání části výhradního ložiska štěrkopísku v dobývacím prostoru Dolní Bousov". Měla by se rozšířit plocha stávající těžby štěrkopísku v rámci 3. plánu otvírky, přípravy a dobývání (POPD). Těžba je předpokládána ve dvou těžebních řezech. V 1. těžebním řezu bude probíhat těžba za sucha v úrovni cca 276,5 m. Ve 2. těžebním řezu bude prováděna těžba z vody na úrovni cca 270,5 m. Skrývkové zeminy budou využity v rámci sanace a rekultivace dotčených ploch.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Přestavba mimoúrovňové křižovatky Kosmonosy postoupila do středního dělícího pásu dálnice D10

Komplexní přestavba mimoúrovňové křižovatky Kosmonosy na dálnici D10 v km 46 pokračuje další fází. V těchto dnech se práce rozjely také ve středním dě ...

Škoda Superb nyní dostupná s dalšími pohonnými jednotkami včetně nového plug-in hybridu

Mladá Boleslav - Čtvrtá generace modelu Superb vstupuje na český trh v dalších variantách. Nabídku motorizací obohacuje výkonný zážehový motor 2,0 TSI ...

Nová aplikace MyŠkoda spojuje několik nových funkcí v jedné aplikaci pro lepší zákaznický zážitek

Mladá Boleslav - Aktualizovaná aplikace MyŠkoda nyní slouží jako jednotná platforma pro majitele všech současných kompatibilních modelů Škoda. Nabízí ...

Všejanská spojka zrychlí spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví

Správa železnic vybrala projektanta takzvané Všejanské spojky, která propojí Milovice s tratí z Nymburka do Mladé Boleslavi. Zhotovitelem projektové d ...





Pátek 19.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes