MladáBoleslavDnes.cz
MladáBoleslavDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak bezpečně objednávat léky přes internet

12.03.2020
Prostřednictvím internetu si dnes řada z nás běžně objednává boty či oblečení, ale výjimkou nejsou ani nákupy potravin nebo léků. U posledně zmíněné kategorie však platí přísnější pravidla a tímto způsobem lze zakoupit jen některá léčiva. Která to jsou? A na co si při nákupu dávat pozor?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Jste v karanténě, případně ležíte doma s horečkou, kašlem a zimnicí, nemůžete nebo nechcete vycházet a vaše domácí lékárnička zeje prázdnotou? Řešení je poměrně jednoduché - stačí na internetu vyhledat některou z lékáren, která nabízí takzvaný zásilkový výdej, tedy možnost objednat si léky prostřednictvím jejího e-shopu. Přestože se může zdát, že léky jsou zboží jako každé jiné, opak je pravdou, a zákon o léčivech přesně stanoví podmínky zacházení s léky, včetně jejich výdeje v lékárně či mimo ni.

Pamatujte, že nabízet léky prostřednictvím e-shopu může pouze schválená "kamenná" lékárna, která má tento způsob výdeje povolen Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). "Seznam všech takových lékáren je zveřejněn v databázi na webových stránkách www.sukl.cz. Navíc e-shop lékárny musí mít přímo na svých webových stránkách umístěno speciální logo. Po kliknutí na něj dojde k přesměrování na stránky SÚKL, kde se zákazník dozví, zda bylo ověření lékárny úspěšné a zda je tedy nákup bezpečný a v souladu se zákonem," uvádí ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Lékárny mohou v e-shopech nabízet pouze léky registrované v České republice a současně volně prodejné. Jedná se o léky, jejichž použití je při samoléčbě bezpečné - mají nízké riziko závažných nežádoucích účinků a zároveň i nízkou toxicitu. Tyto léky jsou určené k léčbě onemocnění, které si je pacient schopen bezpečně určit sám.

"Lékárna, která se rozhodne nabízet volně prodejné léky ve svém e-shopu, je povinna splnit celou řadu zákonem stanovených povinností. Dodat léky pacientovi tak třeba musí způsobem, který zajistí zachování jejich jakosti. Za zásilku léků lékárna odpovídá i tehdy, zajistí-li si přepravu u jiné osoby. Objednávku musí pacientovi odeslat do 48 hodin od přijetí, a to tak, aby byly léky doručeny nejpozději do tří dnů," vysvětluje Hekšová. Její povinností je rovněž zajistit možnost vrácení reklamovaných léčivých přípravků bez dalších nákladů objednatele.

Léky na předpis v e-shopech nehledejte. Pokud byste někde v zákoutí internetu našli nabídku léků, které jsou jinak dostupné výhradně na lékařský předpis, například antibiotika, jejich objednáním ohrožujete nejen vlastní peněženku, ale zejména své zdraví. Jakákoliv nabídka léků na předpis mimo lékárnu je totiž vždy nezákonná. S nelegální nabídkou léků je možné se setkat třeba na internetových fórech či v diskuzích. Může se sice jednat o léky u nás registrované, ale v tomto případě je nabízí osoba, která k tomu nemá oprávnění, a spotřebiteli hrozí například rizika plynoucí z jejich neodborného skladování, při kterém není jisté, zda si přípravek zachoval všechny své základní atributy, tedy jakost, účinnost a bezpečnost.

Rizikem je rovněž objednávání léků na předpis ze třetích zemí. Zpravidla se jedná o padělky, a není tak zaručeno, zda je v nich vůbec obsažena účinná látka, případně v jakém množství. Tyto přípravky také nezřídka obsahují další přídatné látky a plniva, která jsou zdraví nebezpečná. Výjimkou není ani to, že pacient léky objedná, předem zaplatí, ale zásilka už k němu nedorazí.

Aby byly informace o nákupu léků mimo "kamenné" lékárny úplné, je třeba zmínit ještě jednu možnost: "Další kategorií léků, které je možno zakoupit mimo schválené lékárny, jsou takzvaná vyhrazená léčiva. Patří mezi ně třeba různé dezinfekční přípravky nebo léky určené k léčbě mírné bolesti. Tyto léky najdete zpravidla v drogeriích, na benzinových pumpách či v prodejnách se smíšeným zbožím," vysvětluje Hekšová. Seznam schválených prodejců vyhrazených léčiv je rovněž na webu SÚKL.

Vždy mějte na paměti, že správnou diagnózu, a tedy i správnou léčbu, může stanovit pouze lékař. V opačném případě existuje riziko závažného poškození zdraví.
Autor: dTest
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Jak moderní technologie ovlivňují hraní pokeru

Zřejmě každý, kdo tráví alespoň nějaký čas na internetu, si stačil všimnout, že popularita online pokeru je značná. Karetní hra byla velmi oblíbená už ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes