MladáBoleslavDnes.cz
MladáBoleslavDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Cestující čeká díky zařazení Mladoboleslavska do PID výhodnější jízdné či lepší časové návaznosti

10.12.2021
Oblast Mladoboleslavska se od neděle 12. prosince zařadí do systému Pražské integrované dopravy, což povede k zavedení 38 nových autobusových linek Pražské integrované dopravy (PID) a současně úpravě provozu 12 stávajících linek PID. Díky tomuto kroku budou linky mezi sebou lépe provázány a dojde tak k plošnější a efektivnější obsluze celého území. Kromě lepší časové návaznosti čeká na cestující i výhodnější jízdné.
Foto: kr-stredocesky.cz
"Je pro nás prioritou, aby doprava v kraji byla pro občany co nejkomfortnější. Velice mě proto těší, že lidem z Mladoboleslavska přinášíme díky integraci nejen výhodnější jízdné, ale také lepší časové návaznosti. Za to, že se povedlo systém rozšířit do další části kraje, patří velké díky nejen organizátorům dopravy, ale také vedení jednotlivých obcí," uvedla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Veškerý provoz bude hlídán koordinačním dispečinkem PID. Na linkách bude platit pásmový a časový tarif PID s možností využití přestupních jízdenek i časových kuponů, a to v papírové i elektronické podobě, včetně možnosti nákupu jednorázového jízdného platební kartou u řidiče nebo pomocí mobilní aplikace PID Lítačka. Díky Tarifu PID ušetří cestující zejména při pravidelném dojíždění.

V rámci integrace dochází také ke zrušení celkem 77 nezaintegrovaných linek, to přispěje k efektivnější obsluze celého území. "V souvislosti s integrací Mladoboleslavska musím zmínit nové a rychlé autobusové spojení Praha - Mladá Boleslav po dálnici D10, které přechází pod objednávku Středočeského kraje. Toto spojení zajistí pět nových linek, kdy všechny linky budou odjíždět z autobusového nádraží Černý Most a cesta do Mladé Boleslavi potrvá cca 40 min.," uvedl radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

Převážná část rychlých spojů pak bude pokračovat dále za Mladou Boleslav, a to buď do Mnichova Hradiště a Liberce, do Turnova nebo do Jičína. Nový koncept spojení byl připravován ve spolupráci s Královéhradeckým a Libereckým krajem. "Jsme velmi rádi, že můžeme cestujícím ukázat, že se kraje dokážou domluvit na vzájemné spolupráci a propojit linky skrze své hranice. Zlepšujeme tak společnými silami spojení pro občany Libereckého a Středočeského kraje a také hlavního města Prahy," říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Obyvatelům Prahy a Středočeského kraje se tak otevírá více příležitostí pro návštěvu horských středisek v Jizerských horách a Krkonoších.

"Díky integraci dopravy dokážeme nabídnout na páteřních trasách pravidelné intervaly a častější spojení, které v kombinaci s výhodnými předplatními kupony vytváří dobrý předpoklad k tomu, aby s veřejnou dopravou cestovalo mnohem čím dál více lidí. Pravidelní cestující ušetří například na trase Praha - Mladá Boleslav až 1000 korun měsíčně," doplnil náměstek pražského primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr.

"Jsem rád, že i občané Mladoboleslavska budou moci od 12. prosince užívat výhod systému Pražské integrované dopravy - ať už v podobě zavedení nových linek, jejich lepší návaznosti, tak například výhodnějšího jízdného. Na nových linkách bude platit pásmový a časový tarif PID s možností využití přestupních jízdenek, časových kuponů, včetně možností nákupu jednorázového jízdného. Jsme si vědomi významu závodů ŠKODA AUTO, proto byla při zpracovávání jízdních řádů na směny a ze směn těchto závodů vyvinuta maximální snaha o zachování přímých spojů," dodal ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

"S kolegy nejen ze Středočeského kraje na integraci veřejné dopravy spolupracujeme a snažíme se vždy o co nejlepší propojení regionů. Mezi nejvýznamnější přínosy pro Královéhradecký kraj lze určitě vyzdvihnout páteřní linku z Prahy přes Mladou Boleslav do Jičína. Velmi důležité je také pro naše obce v západní části kraje spojení do Mladé Boleslavi, které se díky integraci Mladoboleslavska výrazně zlepší," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

"Kromě lepšího spojení s Prahou znamená integrace dopravy také lepší přehled o aktuálním provozu autobusů díky mobilní aplikaci PID Lítačka, která umí zobrazit aktuální stav a polohu každého vozidla a zároveň vám sama spočítá jízdné pro vyhledané spojení. S PID Lítačkou si lidé mohou navíc koupit jednorázové jízdenky i výhodné předplatní kupony z pohodlí domova," podotkl ředitel ROPID Petr Tomčík.

Zdroj: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

ŘSD: Úprava křižovatky na silnici I/16 u Řepova vstupuje do další etapy

Další etapou pokračuje úprava vytížené světelné křižovatky na silnici I/16 u Řepova na Mladoboleslavsku. Práce se nyní přesouvají do severních partií ...





Čtvrtek 25.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes