MladáBoleslavDnes.cz
MladáBoleslavDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Omikron zvyšuje ve Středočeském kraji počty nakažených. Situace v nemocnicích je však stabilní

19.01.2022
Výrazný nárůst pozitivně testovaných na COVID-19 dokládá, že převážila varianta omikron. Aktuální situaci projednal Krizový štáb Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN), který se v roce 2022 sešel již potřetí.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Celorepublikově za úterý přibylo 28 469 nově pozitivně testovaných na covid-19 a bylo odhaleno dalších 3706 reinfekcí. Reprodukční číslo se dostalo na hodnotu 1,81. Ve Středočeském kraji testy odhalily 4501 nakažených, minulý týden ve stejný den to bylo 2047. Sedmidenní incidence v kraji je tak na úrovni 1240 nakažených na sto tisíc obyvatel (minulý týden ve stejný den to bylo 517) a hodnota reprodukčního čísla je 1,92.

Aktuálně nejvíce zasaženými okresy jsou Praha-západ (2028 nakažených na sto tisíc) a Praha-východ (1886 nakažených na sto tisíc). Sedmidenní incidenci nad 1000 nakažených na sto tisíc obyvatel pak vykazují i okresy Beroun, Nymburk, Mělník, Příbram, Benešov a Kolín.

"Počty nakažených se dle očekávání významně zvyšují, nicméně prozatím pacientů nadále mírně ubývá. Vyšší míra pracovní neschopnosti se začíná projevovat u složek IZS, nicméně ty je nadále jsou schopny řešit například pomocí přesčasů a dalších organizačních opatření. Podobně ve veřejné dopravě dosud nebylo kvůli nákazám nutné přistoupit k plošnému omezovaní spojů. Máme připravený krizový scénář, pokud by to bylo nutné s tím, že prioritou je zachování školních spojů a spojů ve špičkách," uvedla po jednání štábu hejtmanka Petra Pecková. "Velmi bych si přála, aby se situace nadále nezhoršovala," dodala hejtmanka.

Informace k veřejné dopravě jsou zveřejňovány denně na webu www.pid.cz a sociálních sítích, a to vždy od 19 hodin v den před následujícím dnem provozu.

Aktuálně je ve středočeských nemocnicích 112 osob s nákazou covidem, z toho je 23 na jednotkách intenzivní péče. "Z dat je patrné, že aktuálně se nejvíce šíří nákaza ve dvou věkových kategoriích. Mezi dětmi od 12 do 15 let, kde je sedmidenní incidence v kraji 3514 pozitivně testovaných na sto tisíc, a v kategorii 16 až 19 let s incidencí 4076 nakažených na sto tisíc. Varianta omikron tak zatím nepronikla do ohroženějších skupin a zátěž v nemocnicích díky tomu nadále klesá. Může jít však jen o dočasný efekt, kdy vrchol nákazy omikronem je teprve před námi," varuje radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Snižuje se i potřeba výpomoci Armády ČR ve středočeských nemocnicích. Aktuálně je ve zdravotnických zařízeních nasazeno 6 příslušníků. Vždy po dvou v oblastních nemocnicích v Kladně a v Příbrami a v Nemocnici Slaný, současně dojde od 21. 1. k nasazení 2 příslušníků do nemocnice v Kolíně. Dále jsou 2 vojáci nasazení v rámci mobilního testovacího týmu u nemocnice Kladno.

Ve Středočeském kraji bylo celkem podáno přes 1,8 milionu dávek vakcín. Již 448 tisíc Středočechů má posilující dávku. Tedy již přes třetinu populace je proočkováno i posilující dávkou. Ve věkové skupině od pěti do 12 let je pak naočkováno první dávkou již 4,8 procenta dětí ve Středočeském kraji.

Situace v sociálních službách ve Středočeském kraji je nadále stabilizovaná. Poslední data ukazují, že v pobytových zařízeních sociální péče zřizovaných krajem bylo pozitivních jen pět pozitivních z více než 5,5 tisíce klientů. Průměrná nemocnost (bez ohledu na to, zda jde o covid) zaměstnanců je pod deseti procenty a nikde nepřesahuje 15 procent.

Zdroj: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Nová Škoda Octavia má český ceník, navzdory mnoha vylepšením se její ceny nezvýšily

Mladá Boleslav - Krátce po uvedení limitované edice First Edition vstupují na český trh další varianty modernizovaného modelu Škoda Octavia. Zákazníci ...

Historie i budoucnost: Nové výstavy ve Škoda Muzeu

Škoda Muzeum na jaře nabízí výstavy odkazující k historii i současnosti automobilky i k dalším tématům. Vedle výstav věnovaných 50. výročí vozů Škoda ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

ŘSD: Vracíme se k rekonstrukci silnice I/16 na trase Obrubce - Obruby

Po zimní přestávce se silničáři vrací k rekonstrukci silnice I/16 mezi obcemi Obrubce a Obruby na Mladoboleslavsku. Práce začnou hned po Velikonocích, ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes