MladáBoleslavDnes.cz
MladáBoleslavDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Poslední březnový víkend bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena turistická sezóna

24.03.2022
České dráhy ve spolupráci s Pražskou integrovanou dopravou, hlavním městem Prahou a Středočeským krajem znovu začnou vypravovat oblíbené vlaky do atraktivních míst v regionu. Zájemci si budou moci naplánovat výlety Cyklohráčkem do Slaného, Zlonic a nově i dalších míst, vydat se turistickými vlaky do Českého ráje, na Příbramsko či do krásné přírody Brd nebo se svézt parním vlakem malebným Prokopským údolím do Hostivice či do Posázaví. O letních a podzimních víkendech bude obnoven provoz vlaků z Březnice do Rožmitálu pod Třemšínem a novinkou bude také půjčovna kol ČD Bike v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka.
Foto: ceskedrahy.cz
Sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji začne v původně plánovaném termínu o víkendu 26. a 27. března 2022. "To bude zásadní rozdíl oproti loňskému a předloňskému roku, kdy jsme kvůli epidemické situaci začínali zhruba o dva až tři měsíce později. Turisté tak nepřijdou o možnost svézt se do atraktivních míst ve středních Čechách hned od začátku jara," říká Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah, a doplňuje: "Pro velký zájem výletníků letos zůstaneme u osvědčených jízd, které fungují zejména při pěkném počasí doslova jako turistický magnet. Milovníci páry a historických souprav se tak i letos mohou těšit na oblíbené vlaky ?Párou Prahou’ a ?Párou Posázavím’. Tyto nostalgické vlaky loni svezly na 3,5 tisíce cestujících."

Ředitel ROPID Petr Tomčík připojuje některé z novinek: "Oblíbený dětský výletní vlak Cyklohráček letos dostane lokomotivu ve slušivém nátěru a kromě tradičních víkendových jízd z Prahy do Slaného máme připravenu skvělou nabídku na letní prázdniny pro ty, kteří budou trávit léto v Praze. Cyklohráček je každou prázdninovou středu odveze do nejkrásnějších míst středních Čech."

"Jsem rád, že letos budou akce na železnici po delší době probíhat bez omezení a cestující si tak budou moci naplánovat řadu pěkných výletů - například nostalgickými parními vlaky malebným Posázavím nebo víkendovými letními spoji z Březnice do Rožmitálu pod Třemšínem," dodává ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

"Cyklohráček" s opravenou lokomotivou a v létě do nových míst nejen ve středních Čechách

Oblíbený výletní vlak Cyklohráček letos vstoupí do své 9. sezóny. Stejně jako v předchozích letech bude jezdit opět o sobotách, nedělích a státních svátcích, a to od 26. března do 30. října 2022.

Základní trasa vlaku se nemění, dvakrát denně pojede pestrobarevná souprava z pražského hlavního nádraží přes Pražský Semmering a Hostivici, kolem zříceniny hradu Okoř a rotundy na Budči do Slaného. Šestkrát během sezóny bude vlak znovu pokračovat až do Zlonic. Novinkou letošní sezóny bude sedm speciálních jízd o letních středách od 13. července do 24. srpna 2022, které zamíří do různých turisticky zajímavých lokalit. Zájemci si budou moci udělat výlet např. do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, na hrad Křivoklát nebo Český Šternberk či navštívit královské město Louny. Trasy a podrobnosti budou zveřejněné na webových stránkách www.pid.cz/cyklohracek.

Ve vlakové soupravě Cyklohráčku jsou řazeny čtyři osobní vozy, tři z nich jsou přestavěny na hrací herny především pro malé výletníky a jeden je určen pro cykloturisty. Soupravu poveze motorová lokomotiva 714, nazývaná Veselá kráva, která byla před letošní sezónou opravena a získala nový barevný nátěr, tematicky dokreslující soupravu Cyklohráčku jako celek.

Výletní vlaky "Český ráj" a "Cyklo Brdy"

Stálicí mezi sezónními spoji jsou výletní spěšné vlaky "Cyklo Brdy" a "Český ráj". Tyto turistické spoje Českých drah budou v letošní sezóně jezdit vždy o sobotách, nedělích a svátcích od 26. března do 30. října 2022.

Spěšný vlak "Český ráj" (Sp 1489 / 1488), jedoucí z Prahy přes Nymburk, Kopidlno a Jičín do Turnova a zpět, nabídne pohodlné spojení pro pěší výletníky i cykloturisty k návštěvě impozantních Prachovských skal, zámku Hrubá Skála, zříceniny hradu Trosky, zámecké zahrady v Kopidlně a dalších atrakcí Českého ráje. Vlak bude vyjíždět v 8:54 z pražského Masarykova nádraží a do Turnova dorazí v 11:35. Na zpáteční cestu po stejné trase se z Turnova vydá v 16:23 a do Prahy přijede v 19:16.

Přepravu turistů a cykloturistů nejen do oblasti Brd umožní spěšný vlak "Cyklo Brdy" (Sp 1596 / 1597), který pojede z Prahy přes Beroun, Zdice, Příbram a Březnici do Blatné a zpět. Vlak doveze výletníky na úpatí Brdské pahorkatiny, odkud můžou vyrazit do centra Chráněné krajinné oblasti Brdy nebo do rybniční oblasti u Blatné. Lze si také naplánovat výlet do hornického města Příbram. Z pražského hlavního nádraží bude vlak odjíždět v 8:17 a do Blatné přijede v 11:04, odtud se pak bude v 16:50 vracet zpět do Prahy hl.n., kam přijede v 19:34. Vlak bude disponovat dostatečnou kapacitou pro přepravu jízdních kol, neboť v něm bude zařazený také vůz vhodný k jejich přepravě.

Sezónní vlaky Březnice - Rožmitál pod Třemšínem

Město Rožmitál pod Třemšínem ve spolupráci se Středočeským krajem objednalo provoz čtyř párů víkendových letních vlaků z Březnice do Rožmitálu pod Třemšínem a zpět. Turisté si díky nim budou moci naplánovat řadu pěkných výletů nejen za zajímavostmi městečka Rožmitál p. T., ale třeba si i naplánovat procházku na vrcholy kopců Třemšín, Praha nebo Tok, k Padrťským rybníkům nebo na další méně známá místa CHKO Brdy.

Vlaky pojedou o sobotách, nedělích a svátcích v období od 12. června do 31. října 2022 a budou odjíždět z Březnice do Rožmitálu p. T. v 8:15, 10:43, 14:15 a 16:15, zpět z Rožmitálu p. T. pak v 8:59, 11.25, 15:25 a 16:59. V Březnici bude zajištěna návaznost na výletní vlak "Cyklo Brdy".

Nostalgické parní jízdy "Párou Prahou" a "Párou Posázavím"

České dráhy budou i v letošní sezóně organizovat oblíbené jízdy historickými vlaky taženými parní lokomotivou po Praze a Středočeském kraji. Okružní výlet "Párou Posázavím" zamíří do oblasti dolního Posázaví a Ladova kraje s možností návštěvy Týnce nad Sázavou. Na okružní jízdě "Párou Prahou" se cestující svezou malebným Prokopským údolím do Hostivice a na zpáteční cestě budou okouzleni netradičními výhledy na Prahu při jízdě po Pražském Semmeringu.

Parní vlakovou sezónu ve středních Čechách zahájí v sobotu 26. března zvláštní vlak z Prahy do Střezimíře a zpět. Souprava bude sestavena z retrovozů a jídelního vozu a v čele pojede parní lokomotiva 464.202 Rosnička. Ve Střezimíři bude připraven doprovodný program, při kterém se zdejší historické nádraží slavnostně rozloučí s pravidelným vlakovým provozem. V rámci modernizace koridoru z Prahy do Českých Budějovic bude totiž úsek tratě mezi Voticemi a Sudoměřicemi u Tábora od letošního července veden po nové trati mimo nynější střezimířské nádraží.

Nová cyklopůjčovna ČD Bike v Lužné u Rakovníka

Na pokladně ČD Muzea v Lužné u Rakovníka bude v letošní sezóně otevřena nová půjčovna kol ČD Bike. Vypůjčení jízdních kol bude možné v období od 2. dubna do 31. října 2022. K dispozici tu bude celkem šest kol (trekových a horských). Cykloturisté si díky nim budou moci naplánovat zajímavé cyklovýlety na Rakovnicku nebo do blízkých křivoklátských lesů, aniž by museli složitě řešit přepravu kola na místa startů trasy. Cyklovýlet můžou navíc zahájit nebo zakončit návštěvou ČD Muzea. Zájemcům o vypůjčení kola doporučujeme předchozí rezervaci.

Kromě této nové půjčovny si můžou zájemci vypůjčit kola v dalších šesti stanicích ve středních Čechách - konkrétně ve stanicích Beroun, Mělník, Neratovice, Lysá nad Labem, Nymburk hl.n. a Poděbrady.


Zdroj: České dráhy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Přestavba mimoúrovňové křižovatky Kosmonosy postoupila do středního dělícího pásu dálnice D10

Komplexní přestavba mimoúrovňové křižovatky Kosmonosy na dálnici D10 v km 46 pokračuje další fází. V těchto dnech se práce rozjely také ve středním dě ...

Škoda Superb nyní dostupná s dalšími pohonnými jednotkami včetně nového plug-in hybridu

Mladá Boleslav - Čtvrtá generace modelu Superb vstupuje na český trh v dalších variantách. Nabídku motorizací obohacuje výkonný zážehový motor 2,0 TSI ...

Nová aplikace MyŠkoda spojuje několik nových funkcí v jedné aplikaci pro lepší zákaznický zážitek

Mladá Boleslav - Aktualizovaná aplikace MyŠkoda nyní slouží jako jednotná platforma pro majitele všech současných kompatibilních modelů Škoda. Nabízí ...

Všejanská spojka zrychlí spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví

Správa železnic vybrala projektanta takzvané Všejanské spojky, která propojí Milovice s tratí z Nymburka do Mladé Boleslavi. Zhotovitelem projektové d ...





Sobota 20.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes