MladáBoleslavDnes.cz
MladáBoleslavDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Ve Středočeském kraji je již registrováno přes 40 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

11.04.2022
Počet osob s uděleným pobytovým oprávněním v souvislosti s válkou na Ukrajině dosáhl k dnešnímu dni ve Středočeském kraji již počtu 40 804. Celkem bylo již těchto víz uděleno v České republice na 280 tisíc. Situaci kolem migrační vlny probral dnes na svém jednání Krizový štáb Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V rámci krajských asistenčních center je možné pozorovat menší počet odbavovaných uprchlíků. "Nadále je patrná nižší zátěž krajských asistenčních center. I díky tomu můžeme zintenzivnit práci na administrativě kolem uzavírání smluv o kompenzacích za ubytování uprchlíků. Od dnešního dne krajské týmy, které již čtrnáct dní pracují na smlouvách s komerčními ubytovateli typu penzionů nebo ubytoven, začínají se smlouvami oslovovat také ubytovatele z řad samospráv, tedy obcí a měst, a jejich podřízených organizací," uvedla po jednání hejtmanka Pecková.

Pro uzavření smlouvy je nutné, aby byly kapacity ubytování zaregistrovány v databázi HUMPO (databáze humanitární pomoci), kterou využívají krajská asistenční centra pro ubytovávání uprchlíků. Pokud obec nebo její podřízená organizace prozatím v databázi HUMPO své kapacity, v nichž ubytovávají uprchlíky, zaneseny nemají, je pro tyto účely k dispozici formulář na stránkách: www.survio.com/survey/d/V8F4D8T9O3F5U2N3K.

Na jeho základě krajské týmy informace do databáze doplní. Následně budou jednotlivé obce postupně kontaktovat s uzavíráním smluv podle občanského zákoníku. Platí přitom kompenzace stanovené rozhodnutím vlády. A to 200 korun za nouzové přístřeší včetně stravy za osobu a noc, 200 korun za osobu a noc v případě nouzového ubytování. Pokud obec pronajala prostory od komerčních ubytovatelů, bude jí kompenzováno maximálně 250 korun za osobu a noc. V případě, že jde o využití bytu, pak je úhrada stanovena stejně jako u soukromých ubytovatelů na 3000 korun za osobu a měsíc, maximálně však na 12 tisíc korun.

Dosud rozjednaly krajské týmy na dvě stovky smluv s komerčními ubytovateli, definitivně jich bylo uzavřeno několik desítek. "V případě, že v některém z nabízených ubytovacích zařízení bude podezření na nedostatečnou úroveň ubytování, pověří krizový štáb zástupce hygieny, hasičů či policie místní kontrolou," dodala Pecková.

Komerční ubytovatelé i samosprávy mohou pro informace k uzavírání smluv o kompenzacích využít informační linku kraje, která funguje v pracovní dny od 8:00 do 15:00 na telefonním čísle 800 710 710.

Pro kompenzace za ubytování v soukromí dnes spustilo Ministerstvo práce aplikaci, která je dostupná na adrese davkyuk.mpsv.cz.

Třemi středočeskými Krajskými asistenčními centry pomoci Ukrajině (KACPU) v Kutné Hoře, Příbrami a Mladé Boleslavi prošlo od počátku fungování již 21 595 osob. Za neděli pak v Kutné Hoře 53 osob, v Mladé Boleslavi 77 osob a v Příbrami 55 osob. Ubytování v neděli zajišťovali pracovníci center 57 uprchlíkům.

Společné KACPU Středočeského kraje a hlavního města v pražském Kongresovém centru odbavilo od počátku fungování již 69 603 osob. Za neděli jím prošlo 636 osob, ubytování bylo zajištěno pro 77 osob. K odbavení na jiná KACPU bylo autobusy převezeno 146 osob. Během tohoto týdne bude pražské centrum přestěhováno na novou adresu do vysočanského areálu bývalé Komerční banky, který poskytla pro tyto účely společnost Central Group.

Zdroj: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Přestavba mimoúrovňové křižovatky Kosmonosy postoupila do středního dělícího pásu dálnice D10

Komplexní přestavba mimoúrovňové křižovatky Kosmonosy na dálnici D10 v km 46 pokračuje další fází. V těchto dnech se práce rozjely také ve středním dě ...

Škoda Superb nyní dostupná s dalšími pohonnými jednotkami včetně nového plug-in hybridu

Mladá Boleslav - Čtvrtá generace modelu Superb vstupuje na český trh v dalších variantách. Nabídku motorizací obohacuje výkonný zážehový motor 2,0 TSI ...

Nová aplikace MyŠkoda spojuje několik nových funkcí v jedné aplikaci pro lepší zákaznický zážitek

Mladá Boleslav - Aktualizovaná aplikace MyŠkoda nyní slouží jako jednotná platforma pro majitele všech současných kompatibilních modelů Škoda. Nabízí ...

Všejanská spojka zrychlí spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví

Správa železnic vybrala projektanta takzvané Všejanské spojky, která propojí Milovice s tratí z Nymburka do Mladé Boleslavi. Zhotovitelem projektové d ...





Pátek 19.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes