MladáBoleslavDnes.cz
MladáBoleslavDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vrchlabí se stalo dalším městem, kde budou od Nadačního fondu ŠKODA AUTO zavedena sdílená jízdní kola

02.05.2022
Nadační fond ŠKODA AUTO v polovině května spustí ve Vrchlabí projekt sdílených jízdních kol, který se již osvědčil ve dvou dalších lokalitách, kde automobilka provozuje své výrobní závody: v Mladé Boleslavi a okolí a na Rychnovsku. Cílem je prosazovat alternativní a ekologické způsoby cestování, omezit provoz na silnicích a zpříjemnit cesty do práce i ve volném čase místním obyvatelům. Nezanedbatelným přínosem je i motivace ke zdravému životnímu stylu. Sdílená kola pro Vrchlabí zajistil Nadační fond ŠKODA AUTO, který zde hradí veškeré náklady související s provozem a přispívá rovněž na zápůjčky.
Foto: skoda-storyboard.com
Sdílení jízdních kol funguje na jednoduchém principu. Stačí k němu registrace zdarma a chytrý telefon s nainstalovanou aplikací pro výpůjčky. Smartphone pak slouží k bezdotykovému odjištění zámku a půjčení i vrácení kola tak proběhne během necelých dvou vteřin. Kolo si lze půjčit i s běžným mobilním telefonem bez aplikace, a to s využitím registrace na internetových stránkách a telefonátem na zákaznickou linku v okamžiku výpůjčky.

Díky příspěvku Nadačního fondu ŠKODA AUTO je prvních 15 minut jízdy zcela zdarma a každá další půlhodina stojí 16 korun, což představuje jednu z nejlevnějších služeb tohoto druhu v České republice. Uživatelé ve Vrchlabí mají k dispozici 40 městských kol, která lze vypůjčit a vrátit na veřejných stojanech rozmístěných v okolí nejexponovanějších stanovišť, jako jsou nádraží, zastávky autobusů, nákupní střediska a podobně.

"Sdílená jízdní kola pro dopravu po městě a jeho okolí představují ohleduplný, rychlý i příjemný způsob cestování na krátké vzdálenosti, který je vhodný pro každého. Jsme velmi rádi, že jsme tuto moderní a stále oblíbenější službu mohli nabídnout také obyvatelům a návštěvníkům ve Vrchlabí, kde ŠKODA AUTO provozuje svůj moderní a ekologický závod s uhlíkově neutrální výrobou, " říká Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu ŠKODA AUTO.

Pilotní provoz sdílených kol Wbyl spuštěn v roce 2019 v Mladé Boleslavi s podporou Nadačního fondu ŠKODA AUTO, a nyní tedy vstupuje do čtvrté sezony. K sídlu automobilky se brzy připojila také okolní města Kosmonosy, Mnichovo Hradiště a Bakov nad Jizerou, začátkem loňské sezony se přidala i oblast Rychnovska. V Rychnově nad Kněžnou jsou od letošního roku dostupná tři nová místa se stojany pro výpůjčku a vrácení bicyklů.

Uživatelé mají k dispozici moderní městská jízdní kola s kompletní bezpečnostní výbavou, předním a zadním světlometem a reflexními prvky. Kola jsou osazena blatníky a jejich nízký rám usnadňuje využití všemi věkovými skupinami. Nespornou výhodou je možnost využívat sdílená kola ve stejné síti i v dalších více než dvaceti městech v ČR, ale taktéž v zahraničí.

V Mladé Boleslavi je vedle 190 městských kol k dispozici i 20 elektrokol, celkem 60 bicyklů se nachází v Mnichově Hradišti a Bakově nad Jizerou. Jen v samotné Mladé Boleslavi je zaregistrováno přes 8 500 aktivních uživatelů, kteří dosud ujeli více než 275 000 kilometrů. Ve srovnání s jízdou automobilem to znamená úsporu téměř 33 tun emisí CO?.

Podpora ekologické dopravy a projektů pro místní občany patří mezi priority společenské odpovědnosti automobilky ŠKODA AUTO. V regionech, kde firma provozuje své výrobní závody, se zaměřuje na zvýšení kvality života obyvatel v mnoha oblastech, jako je ochrana životního prostředí, podpora spolků a komunitních aktivit, zvýšení bezpečnosti či pomoc zdravotním a sociálním službám nebo vzdělávacím organizacím.

Od konce roku 2020 je závod ve Vrchlabí prvním závodem společnosti ŠKODA AUTO na světě, kde se vyrábějí CO? neutrální převodovky, přičemž závody na výrobu automobilů v Mladé Boleslavi a Kvasinách budou následovat. Na začátku letošního roku vyrobila ŠKODA AUTO ve svém závodě ve Vrchlabí čtyřmiliontou přímo řazenou automatickou převodovku DQ200.

Zdroj: ŠKODA Auto
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Nová Škoda Octavia má český ceník, navzdory mnoha vylepšením se její ceny nezvýšily

Mladá Boleslav - Krátce po uvedení limitované edice First Edition vstupují na český trh další varianty modernizovaného modelu Škoda Octavia. Zákazníci ...

Historie i budoucnost: Nové výstavy ve Škoda Muzeu

Škoda Muzeum na jaře nabízí výstavy odkazující k historii i současnosti automobilky i k dalším tématům. Vedle výstav věnovaných 50. výročí vozů Škoda ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

ŘSD: Vracíme se k rekonstrukci silnice I/16 na trase Obrubce - Obruby

Po zimní přestávce se silničáři vrací k rekonstrukci silnice I/16 mezi obcemi Obrubce a Obruby na Mladoboleslavsku. Práce začnou hned po Velikonocích, ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes