MladáBoleslavDnes.cz
MladáBoleslavDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Můj život s kreativitou: Muzeum Mladoboleslavska zahájí sezónu výstavou nejen o módě

16.12.2022
Stačí chvíle s Pavlou Sýkorovou Michalíkovou v jejím centru na Staroměstském náměstí a hned je vám jasné, že spolek Milujeme kreativitu, který založila, nemohl dostat trefnější název. Když módní návrhářka, stylistka a lektorka oblíbených kurzů vypráví o své profesní cestě, pochopíte, že tvorba je její život a naopak. Přibližně za měsíc kreativita Pavly Sýkorové Michalíkové, jejích spolupracovnic a studentek jejích kurzů ovládne výstavní sál v přízemí muzea. Výstava Můj život s kreativitou nabídne průřez tvorbou mladoboleslavské návrhářky a představí portfolio jejího kreativního centra.
Foto: muzeummb.cz

Krejčovině se věnujete od dětství. Co vás k ní přivedlo?


Jako dítě jsem byla takový ten kutil - navlékala jsem korálky, šila, vyráběla domečky ... Byly to chvíle, kdy jsem byla sama sebou a sama se sebou; v úplném ztišení, odpoutaná od reality. Abyste rozuměli: vyrůstala jsem jen s mamkou, která byla velmi akční a všestranná žena, navíc profesionální sportovkyně. Moje dětství bylo plné zážitků a rozhodně žádná nuda, možná proto jsem měla ráda klidné chvilky s tvorbou. K šití jsem se definitivně přiklonila ve dvanácti letech, kdy jsem si zlomila nohu. Dlouhou léčbu jsem vyplňovala četbou, zkoušela jsem různé ruční práce, ale na plné čáře u mě zvítězil šicí stroj. Po několika měsících jsem zvládala šít kostýmky pro mamku do práce. Mé nadšení bylo absolutní a rozhodlo i o výběru střední a vysoké školy.

Kam vás to táhlo po skončení studia? Jaké jste před sebou viděla možnosti?


V době, kdy jsem končila vysokou školu, nebyla situace textilního průmyslu v ČR zrovna růžová. Velké textilky padly nebo byly prodány. Hitem byl prodej levného textilu, a tak nebylo možné se uživit ani zakázkami. Po půlročním hledání a řadě pohovorů jsem byla rozhodnutá odejít za prací do zahraničí, kde jsem již působila za doby studií. Den před odjezdem jsem však byla přijata do firmy z oboru automotive a změnila plány. V tu dobu jsem netušila, že v koncernu zůstanu neuvěřitelných 14 let. Celou dobu jsem zároveň šila, tvořila a vedla kurzy, postupně spolupracovala s řadou kreativních lidí, rozvíjela se a posouvala v oboru dál. Bylo to velmi hektické období, až nakonec přestalo být únosné sedět na dvou židlích a věnovat se jim s maximálním nasazením. Došla jsem do bodu, kdy jsem si musela vybrat buď jedno, nebo druhé a rozhodla se pro svou srdcovku: módu a tvorbu.

Jak byste svou tvorbu popsala? Kdo jsou vaši zákazníci a co pro ně vytváříte?


Řekla bych, že moje tvorba je především neomezená. Tvořím ve stylu "princezen i punku" a to pro všechna pohlaví, věk, zaměření i použití výrobků. Moje výtvory musí být hlavně nositelné. Nějaké kreace, které nemůžete ani vyprat, u mě skutečně nenajdete. Vše před realizací detailně zkouším, aby byl výsledek perfektní. Je to deformace odborníka, který u každé vize ví, jak vypadá "dokonalý materiál" nebo "dokonalé vypracování" či "dokonalá silueta". Neustále mě to žene kupředu, nutí se zlepšovat a hledat další a další cesty a lepší řešení.

Tvorba návrháře se dělí na oblast realizace vlastních vizí a realizace zakázek. Ta první je úžasná, ale z hlediska tvůrce velmi nákladná, protože nikdy nevíte, zda se výrobek prodá. Proto je pro mě v této oblasti důležitá flexibilita velikostí. Vše, co u mě visí na ramínku, se nějakým způsobem dá upravit, což je podstatné při prodeji modelů i provozu půjčovny exkluzivních společenských oděvů, kterou u nás aktuálně také najdete.

Při realizaci zakázek je třeba v zákazníkovi vzbudit důvěru v moji práci. Nikoho do svých vizí ovšem nenutím. U oděvu je zásadní, jak se člověk cítí, na co je zvyklý. Ovšem nějak vnímáme sami sebe a nějak nás vnímá okolí. Je proto důležité s klientem komunikovat a vysvětlit si, jak to vidí obě strany. Nezapomínejme, že oděv není povrchní ani podřadná záležitost. Hodně o nás prozradí a ovlivňuje i chování okolí. Aktuální hit našich zakázek jsou pánská saka klasického střihu z neotřelých materiálů, které vystihují osobnost a zájmy nositele. Šijeme saka s komiksovými motivy, motivy Agenta 007, pivem, motocykly, oblíbenými destinacemi a podobně.

Důležitou složkou vaší práce jsou kurzy šití. Jak jste se dostala právě k nim? Co vás vedlo k založení kreativního centra?


Musím se přiznat, že cesta směrem k lektorství nebyla úplně v plánu a samotnou mě stále překvapuje, jak mě tato oblast naplňuje a jak ovlivnila i moji tvorbu. Už jsem zmínila, že situace pro textilní průmysl nebyla v Čechách koncem 90.let ideální. Časy i myšlení lidí se ale naštěstí mění, což přispělo i ke startu kurzů šití. V posledních letech lidé totiž nešijí proto, že je nedostatek zboží (jak tomu bylo za minulého režimu), ale proto, že chtějí něco tvořit, mít z výrobku radost a tím mít radost sami ze sebe.

V roce 2015 mě oslovila značka Burda International a nabídla mi vedení kurzů šití v Praze. V té době jsem ještě pracovala v koncernu, takže tato aktivita mě nutila ukrojit další část z mého času pro tvořivou práci. Zároveň jsem si ale uvědomovala možnosti této nabídky. Otevřela mi další cestu a směr tvorby, tentokrát z pozice někoho, kdo předává svoje znalosti a zkušenosti. Odezva studentek byla taková, že vedla k otevření dalších kurzů a počátkům mého lektorování také v Mladé Boleslavi. Dnes se kromě šití věnujeme i jiným kreativním technikám od háčkování po výrobu bot, líčení i fotografování. S realizací širokého výběru kurzů mi pomáhá tým lektorů a lektorek sestavený z odborníků s dlouholetými zkušenostmi v oboru. Jak komunita našich absolventů neustále rostla a rozšiřovala se, dovedla mě k vytvoření prostoru pro tvorbu, sdílení zkušeností a nápadů. V letošním roce jsem proto založila spolek Milujeme kreativitu a otevřela stejnojmenné centrum na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

V lednu otevřete výstavu na mladoboleslavském hradě. Máte s vystavováním nějakou zkušenost? Co na výstavě uvidíme? Vaše zaměření si přímo říká o zajímavý doprovodný program. Na co se můžeme těšit?


V minulosti jsem své modely již vystavovala díky spolupráci se Svazem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, prezentovala je ve Vzdělávacím centru Na Karmeli, v rámci Metalového sympozia, na Novoměstské radnici v Praze, ve Fashion Clubu a na módních přehlídkách. Takto dlouhá a rozsáhlá výstava, jakou plánujeme na hradě, je však pro mě premiérou. Nabídka Muzea Mladoboleslavska mě proto velmi potěšila.

Hlavním tématem této výstavy bude KREATIVITA obecně, její vliv na naše životy a spokojenost. Uvidíte zde moji tvorbu: fyzické modely na figurínách i živých ženách a jejich profesionální fotografie. Půjde tedy zároveň o ukázky výsledků spolupráce s lidmi z jiných oborů - se šperkaři, fotografy, vizážisty, modelkami a dalšími. Kromě toho zde uvidíte i tvorbu mých kolegyň z centra zastupujících různé druhy uměleckých a řemeslných činností. Doprovodný program bude zahájen vernisáží a následně dalšími akcemi včetně módní přehlídky plánované na březen 2023.






Autor: Mgr. Lenka Zikmundová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kulturní instituce Středočeského kraje představily svůj adventní program

Středočeské galerie a muzea představily bohatý adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vánoční trhy, koncerty, výtvarné dílny či soutěže napříč Středočeským krajem. Tento rok advent začíná 3. prosince, ale některé akce mohou zájemci ...

Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku. Němá éra odstartuje 18. listopadu v Českém Těšíně

Dana Bártu a Illustratosphere čeká od poloviny listopadu do konce roku patnáct zastávek podzimního turné. Série vystoupení napříč českými i slovenským ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...

Kozákov Open podruhé

Semilsko - Po famózním úspěchu koncertu Monkey Bussiness na nejvyšší hoře Českého ráje Kozákově v červnu 2021 bylo organizačnímu týmu festivalu Jazz p ...

Středočeský kraj bude na olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji reprezentovat 88 sportovců

V neděli 22. ledna 2023 začíná 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, který se bude konat v Královéhradeckém kraji. Středočeský kraj bude reprezentovat ...





Pátek 19.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes